Festivalul “Neghiniţă”

 

În perioada 19-21 octombrie 2012, în Bacău, a avut loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Naţional de Teatru, Muzică şi Dans pentru copii “Neghiniţă”. Organizat de Fundaţia Teatrală “Neghiniţă” şi Consiliul Judeţean Bacău, festivalul s-a desfăşurat la Teatrul “Bacovia”. Aproape 500 de copii din întreaga ţară s-au întrecut în competiţiile din cele patru secţiuni ale festivalului: muzică instrumentală, artă dramatică, muzică uşoară si dans.

Trupa “Alfa” a fost reprezentată de patru dintre membrii săi (Ana Ganea, Maria Ganea, Dragoş Luca şi Vlad Sălbatecu) la acest festival, la secţiunea de interpretare dramatică. Trebuie precizat faptul că ei au intrat în competiţie cu elevii de clasele V-VIII, deşi media lor de vârstă este sub 10 ani. Acesta este un motiv în plus pentru care ne mândrim de rezultatul lor. Juriul i-a punctat cu note foarte bune, drept urmare, ei s-au întors acasă cu trofeul locului I şi cu bucuria de a fi urcat pe scena unui teatru adevărat şi de a primi felicitări din partea unui juriu format din actori cu experienţă. 

Sceneta cu care au participat în concurs s-a numit “Recompensa” şi este o scurtă dramatizare după texte de Eduard Jurist, Gelu Naum şi Octav Pancu-Iaşi. A fost un text dens, solicitant, dar original şi cu priză la public, iar copiii au fost la înălţime, au făcut faţă cu bine presiunii concursului. Am remarcat că ceilalţi concurenţi au ales cu predilecţie texte din Caragiale, a fost interesant să vezi copii de vârste foarte mici jucându-l pe Caragiale.

Ne-ar fi plăcut o organizare mai bună, deşi a fost un concurs cu taxă de participare, ne-am simţit lăsaţi pe cont propriu, nu am reuşit să identificăm un personaj în toată agitaţia din sală, căruia să-i punem întrebări despre cabinele de probă şi aşa mai departe. Am rămas uimiţi că programele de sală se vindeau cu 10 RON bucata, iar cu filmările se făcea o adevărată afacere. Obişnuiţi cu modul în care ne oferim noi, biblioteca, serviciile, cu ospitalitatea specifică oraşelor mici, cum a fost cea de la Turda, de pildă, am ridicat din sprâncene unii spre alţii, înţelegând că în tumultul oraşelor mari, în efervescenţa creării evenimentelor de acest gen şi în goana după succes, oamenii riscă să îşi piardă treptat-treptat tot interesul pentru binele celor din jur.

Una peste alta, experienţa a fost grozavă, iar noi ne-am întors mai bogaţi, mai entuziaşti. Felicitări, dragi copii !

 

Advertisement
By alfafan

One comment on “Festivalul “Neghiniţă”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s